A A A
Вести

Najavljen prvi Sajam organizacija civilnog društva Vojvodine

Na konferenciji za novinare povodom Prvog Sajma organizacija civilnog društva Vojvodine koja je održana 11. oktobra, zamenik pokrajinskog sekretara za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Duško Radaković rekao je da je Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu podržao ovu manifestaciju, jer je to način kako želimo da sarađujemo sa nevladinim organizacijama i da pokažemo koliko su one značajne, pogotovo za one aspekte koje unapređuju naše društvo, ali i komunikaciju sa vladinim institucijama.

– Mi ćemo sigurno i ubuduće podržavati rad nevladinih organizacija, a ovo je jedan od načina kako resorni Sekretarijat može da pomogne, zahvaljujući Zakonu o lokalnim samoupravama i Zakonu o udruženjima građana, koji omogućava Vladi Vojvodine i Sekretarijatu da podržavaju ovakve manifestacije – rekao je zamenik sekretara Duško Radaković.

Savetnica TACSO projekta za Srbiju Zorica Rašković je rekla da je ovaj sajam značajan za promovisanje rada nevladinog sektora, jer se do sada pokazao kao uspešan projekat u Beogradu, pa se došlo na ideju da se sličan sajam organizuje i u Novom Sadu. Dve trećine nevladinih organizacija u Srbiji je registrovano na području Beograda i Vojvodine, a vojvođanski sektor je veoma razvijen i zaslužuje veću promociju. Cilj održavanja Sajma je promocija njihovog rada, veća vidljivost i veće učešće u demokratskim društvenim procesima na putu evropskih integracija.

Sajam organizacija civilnog društva Vojvodine biće održan u Dunavskoj ulici u Novom Sadu, 12. oktobra 2012. godine 12.00 do 17.00 časova. Na sajmu će se predstaviti oko 60 nevladinih organizacija iz 20 gradova u Vojvodini, koje će predstaviti svoje programe i najuspešnije projekte u atrijumu Gradske biblioteke, a na štandovima u centru grada će građani moći da se informišu o radu nevladinih organizacija. Na Sajmu će biti predstavljen film “Nedodirljivi” o osobama sa invaliditetom, a u organizaciji Centra “Živeti uspravno”.

U okviru Sajma biće održana i tematska debata na temu „Transparentno finansiranje rada udruženja građana iz lokalnog budžeta, postojeće prakse, izazovi i mogućnosti”. Debata će se održati istog dana u Skupštini Vojvodine od 13.00 do 15.30 časova, a otvoriće je pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski. Učesnicima debate će se obratiti i direktorka Kancelarije Vlade Republike Srbije za saradnju sa civilnim društvom Ivana Ćirković. Na debati će biti predstavljeni dobri modeli i prakse u nekim gradovima, koji dobro funkcionišu.

– Sama debata o praksi transparentnog finansiranja rada udruženja građana treba da pokaže koliko je transparentnost finansiranja važna i potreba da ona bude osnovni okvir za sve procedure finansiranja nevladinih organizacija od strane lokalnih samouprava, pokrajinskih i državnih institucija – rekla je Zorica Rašković.

Kako je najavljeno, direktorka Kancelarije Vlade Republike Srbije za saradnju sa civilnim društvom Ivana Ćirković će predstaviti elemenente nacionalnog okvira za unapređenje transparentnosti u finansiranju udruženja građana i zbirni izveštaj o utrošku budžetskih sredstava namenjenih udruženjima građana i drugim organizacijama civilnog društva u prošloj godini. Rezultate TACSO istraživanja o transparentnosti u trošenju budžetskih sredstava namenjenih udruženjima građana predstaviće Branka Pavlović.

Sajam organizuju TACSO kancelarija u Srbiji u saradnji sa Kancelarijom za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije, Pokrajinskim sekretarijatom za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, organizacijom Centar „Živeti uspravno“ i Gradskom bibliotekom Novi Sad.

Пошаљите ову страницу
E-mail primaoca:
Vaš e-mail:
Vaše ime:
Naziv poruke:
Tekst poruke:
E-mail format: