A A A
Вести

Обележен 9. јануар - Дан Републике Српске

Нови Сад , 09. јануар 2018.

 

Обележен Дан Републике Српске

Помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Јован Подрашчанин присуствовао је данас у Новом Саду обележавању 9. јанунара, Дана Републике Српске.

Дана 9. јануара 1992. године у Сарајеву, одлуком тадашње Скупштине српског народа у Босни и Херцеговини, донета је Декларација о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине. Проглашена је Република на подручјима српских аутономних регија и области, те других српских етничких целина у Босни и Херцеговини.

 

Обележен Дан Републике Српске

Честитајући присутнима Дан Републике, Подрашчанин је истакао да је 2017. година прошла у знаку унапређења односа Републике Србије и Српске, те да су манифестације „Дани Српске у Војводини“ и „Дани Војводине у Српској“ постале све масовније.

„Круна тих манифестација је Протокол о сарадњи Републике Српске и Војводине потписан у септембру прошле године, када су се формализовала настојања да се односи два једнородна народа унапреде,“ истакао је Подрашчанин.

 

Обележен Дан Републике Српске

Он је подсетио да је Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, током прошле године, кроз први позив прекограничене сарадње са Босном и Херцеговином, за мање од два месеца, припремио десет пројеката у сарадњи са Владом Републике Српске у вредности од од око 5,8 милиона евра, што је јасан показатељ изузетних односа између Српске и Војводине.

Свечаној церемонији обележавања Дана Српске, поред бројног свештенства, присуствовали су представници Републике Српске, предсеник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, председница Удружења Крајишника из Новог Сада Ранка Срдић- Милић, те друге високе званице.

Пошаљите ову страницу
E-mail primaoca:
Vaš e-mail:
Vaše ime:
Naziv poruke:
Tekst poruke:
E-mail format: